Kalendarium

https://bio.se/biografer/blido-bio .

2024-2025 UTSTÄLLNING

LOVE ALWAYS

PIETER TEN HOOPEN

UTSTÄLLNING PIETER TEN HOOPEN

LOVE ALWAYS

LOVE ALWAYS skildrar kärlekens olika  villkör och skepnader för människor på flykt. Kärlekshistorier som är både vackra, brutala och utspelar sig på några av världens mest utsatta platser. Just nu är det fler än 110 miljoner på flykt. Fotografen Pieter ten Hoopen har mött några av dem för att ge en röst till människorna bakom siffrorna och öka förståelsen för deras situation.

Idén till projektet är Pieters egna och har följt med honom under flera år, och har nu alltså genomförts med porträttering av livsöden från Colombia, Bangladesh, Myanmar, Syrien, Sydsudan, Ukraina och Centralamerika.

– Kärleken som människor har till varandra var slående under arbetet. Hur vi stöttar varandra när livet är som svårast. Människor fortsätter sina liv, möter varandra i lägren, blir kära, gifter sig och får barn. De människor jag mötte såg framför sig ett bättre liv, även när det såg som dystrast ut. Kärleken som perspektiv ger hopp, säger Pieter ten Hoopen om sin utställning.

Love always skildrar kärlekens olika villkor och skepnader för människor på flykt. Kärlekshistorier som är både vackra, brutala och utspelar sig på några av världens mörkaste platser.

Love always är en utställning med bilder av Pieter ten Hoopen i samarbete med Sverige för UNHCR.

https://www.sverigeforunhcr.se/stod-oss/gava


FREDAG 18 APRIL LÅNGFREDAG KL 16

BARBARA HENDRICKS,SOPRAN och ULF ENGLUND,GITARR

GOSPEL OCH NEGRO SPIRITUALS

LÖRDAG 3 MAJ

KL 14 NU KOMMER DET MER KALLES KLÄTTERTRÄD

KL 15:00 MEMOIR OF A SNAIL

KL 17:30 ALLA ÄLSKAR TOUDA

LÖRDAG 17 MAJ KL 19

NORRTÄLJE COUNTRYBRUDAR

Det är kanske inte svårt att gissa vart denna trio bestående av Ellinor Videfors, Ester Årman och Michaela Stridbeck bildades. Deras vägar korsades i Norrtälje 2017. En mörk november kväll bjöd Ellinor in till sånghäng (roligt sätt att lära känna varandra på). Efter att ha jammat på lite härliga countrydängor av Miranda Lambert och Pistol Annies så bestämdes det, ”vi ska starta band!”. Sagt och gjort, idag har Norrtälje Countrybrudar flera år av spelningar bakom sig och en publik som återkommer till spelningar för att uppleva musiken, stämsången och härlig stämning tillsammans med ”brudarna” Ellinor, Ester och Michaela.

Likt sångtrion Linda Ronstadt, Dolly Parton och Emmylou Harris vrider de smärta och förälskelse ur countrygenrens låtar. Norrtälje Countrybrudar framför vackra och känslosamma arrangemang, som övergår i kraftfull stämsång. Längtan, kärlek och begär! Riktigt bra country, både covers och egna låtar.

Ellinor Videfors -sång & bas
Ester Årman – sång & trummor
Michaela Stridbeck -sång & gitarr

LÖRDAG 7 JUNI

KL 14 FLOW

FÖRHANDSVISNING

KL 16:00 BLACK TEA

KL 18:30 A COMPLETE UNKNOWN

TORSDAG den 3 JULI KL 16:00

SÖNDAG den 6 JULI KL 15:30

ORENDA

TORSDAG DEN 3 JULI KL 18:30

SÖNDAG DEN 6 JULI KL 18:00

LYCKANS OST

SÖNDAG DEN 6 JULI

KL 14 LILLA SPÖKET LABAN SPÖKAR IGEN

TORSDAG DEN 10 JULI KL 16:00

SÖNDAG DEN 13 JULI KL 15:30

MITT LIV SOM HUND

TORSDAG DEN 10 JULI KL 18:30

SÖNDAG DEN 13 JULI KL 18:00

HARD TRUTHS

SÖNDAG DEN 13 JULI KL 14

NU KOMMER DET MER… KALLES KLÄTTERTRÄD

LÖRDAG DEN 19 JULI. SUZANNE OSTEN

Regissören, dramatikern och manusförfattaren Suzanne Osten är död och vi har försökt summera ett långt arbetsliv och ett konstnärsskap fyllt av mod, lekfullhet, kraft och kreativitet.

Onsdagen den 22 september 1982 måste ha varit en stor och märkvärdig dag för Suzanne Osten. Då hade Mamma, filmen om hennes egen mamma Gerd Osten, premiär på biografer i landet. Bland dem Lilla Kvarn, som var belägen en trappa upp i stora Röda Kvarn på Biblioteksgatan i Stockholm. Och där hade säkerligen hennes mamma, som var filmkritiker och filmare, suttit och sett många filmer som hon senare recenserat.

Den mest kända bilden från filmen föreställer Malin Ek, som gestaltar Gerd Osten, sittandes i en biograffåtölj. Hon verkar närmast förhäxad av det som pågår på biografduken. Att Suzanne Osten också skulle uttrycka sig i filmsammanhang verkade ofrånkomligt.

Filmen Mamma var en av de filmer som för drygt fyrtio år sedan var med om att revolutionera den svenska filmkonsten. Från att ha varit ett näst intill hundraprocentigt manligt territorium klev kvinnorna in och gjorde filmer med nya berättelser som vågade ifrågasätta normerna. Under en sexårsperiod, från 1976 till 1982, var det inte mindre än sex kvinnor som debuterade med varsin långfilm. Det var Marianne AhrneGunnel LindblomMarie-Louise EkmanChristina OlofsonIngrid Thulin – och så var det Suzanne Osten.

Suzanne Osten var ett mycket välkänt namn i kultursfären vid tiden för långfilmsdebuten. Redan 1971 regisserade hon Tjejsnack på Stockholms Stadsteater och några år efter den kom Jösses flickor! som blev det stora genombrottet på teatern.

Men filmen hägrade. Mamma spelades in i Sverige och Frankrike under sommaren 1981 och vid premiären året efter lovordade kritikerna filmdebuten. Lasse Bergström benämnde den i Expressen som en ”modern kvinnofilm”. Han fortsatte: ”Den berättar en saga med tragisk utgång men med ett segerleende”.

De skådespelare som publiken mötte i filmen skulle Suzanne Osten hålla fast vid i flera filmer framöver. Förutom Malin Ek (som Guldbaggebelönades för sin roll) hittade man Etienne Glaser (Ostens dåvarande make), Lena T HanssonIwa BomanHelge Skoog med flera i rollistan. Samtliga var med i Ostens genombrottsfilm, Bröderna Mozart från 1986, som blev både en kritiker- och publiksuccé. Alla var ense om att det kaos, konstant existerande i filmen, låg nära Ostens egen teatererfarenhet och temperament. För regin Guldbaggelönades hon. Bröderna Mozart har även blivit mycket känd som den sista filmen dåvarande statsministern Olof Palme såg innan han sköts till döds.

Film nummer tre blev Livsfarlig film, som flörtade med skräckfilmsgenren, men den föll varken kritiker eller publik på läppen. Desto mer lyckosam blev Skyddsängeln, som skildrar en lycklig överklassfamilj som möter ett grymt öde när en terrorist nästlar sig in i familjen. Terroristen spelas av Philip Zandén som förför och charmar alla familjemedlemmarna.

På den nystartade European Film Awards gala lyckades filmen bli åttafaldigt nominerad men priserna uteblev förutom ett till Malin Ek, som belönades för Bästa biroll. Suzanne Osten blev förvånad och mäkta irriterad över bristen på priser. Något hon återkommit till i flera intervjusammanhang.

Tala! Det är så mörkt från 1993 introducerar hon en ny skådespelare som hon senare kom att anlita i så gott som varje film, Simon Norrthon. Här spelar han en nazist som råkar hamna i samma tågkupé som en judisk läkare (Etienne Glaser). Den kom i en tid då skinnskallar var ett vanligt inslag i stadsbilden. Filmen hade formen av ett kammardrama, spelades in på 19 dagar och visades i skolorna för över 150 000 elever.  

Simon Norrthon var även med i efterföljande Bara du & jag där Osten skildrade ett mångkulturellt Sverige. Francesca Quartey spelar en skolminister och i en mindre roll återfinner vi en blivande statsminister, Ulf Kristersson, som porträtterar en moderat ungdomspolitiker.

På Göteborgs filmfestival hade Bengbulan premiär i början av 1996. Formmässigt var den Ostens mest nyskapande film hittills med hyllat foto av Göran Hallberg – hans långfilmsdebut. Sin vana trogen tar hon även i denna film upp tabubelagda ämnen. Filmen omgärdades av en hel del skriverier i pressen, dels kring finansieringen (delvis medel direkt från regeringen) och åldersgränsen som Statens biografbyrå hade bestämt till 15 år fast Osten uttryckligen önskat att barn skulle se den. Senare ändrades den till 11 år.

Efter att ha kommit med ungefär en film vartannat år mellan 1982 och 1996 glesnar det efter millennieskiftet med filmer från Ostens hand. Och när Welkåmm to Verona ska spelas in blir det till hett stoff i medierna då Suzanne Osten vill försöka få Anita Ekberg att för första gången medverka i en svensk film. Ekberg kräver dock för mycket betalt och i stället blir det Ghita Nørby som får spela huvudrollen i filmen som inspirerats av Romeo och Julias öde.

Hennes sista film kom att bli Flickan, mamman och demonerna som handlar om mental ohälsa. Något som ofta Osten återkommer till i sina filmer och i denna film skildrar hon en ung flicka som försöker tackla och förstå sin mors sjukdom. Precis som Suzanne Osten fick göra med sin egen mamma. Det blev igen en debatt om åldersgränsen och den här gången var det Statens biografbyrås efterträdare, Statens medieråd, som satte en 15-årsgräns på filmen men Högsta förvaltningsrätten ändrade den till 11 år.

Suzanne Ostens senaste filmprojekt, Love Duet, utvecklat med Camilla Läckberg, är en semi-självbiografisk komedi som skildrar Ostens tidiga år som en ung regissör och ett fiktivt möte med Ingmar Bergman. Vissa scener har redan spelats in men om och hur filmen ska färdigställas är i skrivande stund högst oklart.

Det har talats mycket om Ostens arbete med att skapa film och teater som engagerar barn och unga, ofta genom att ta upp svåra och komplexa ämnen som vanligtvis undviks i barnkultur. År 2015 utsågs hon till Sveriges första Barnfilmsambassadör av Svenska Filminstitutet. Denna roll skapades för att stärka och lyfta fram barnfilmens betydelse. Säkerligen har hennes arbete bidragit till att svensk barn- och familjefilm i dag har cirka 25 procent i marknadsandel av det totala utbudet av den typen av filmer på biograferna.

För två år sedan bestämde Filminstitutets styrelse att Suzanne Osten skulle tilldelas Hedersguldbaggen. Det var en glädjestrålande Osten som tog emot priset och motiveringen löd:

”Vår pristagare har med nyfikenhet och skaparglädje, och med humor och svärta, undersökt ämnen som psykisk sjukdom, utanförskap och främlingsfientlighet. Och med ett helt eget formspråk dessutom tagit sig an klassamhället, familjerelationer och jämställdhet. För sina djärva och nyskapande insatser inom svensk film tilldelas Suzanne Osten årets Hedersguldbagge.”

Jan Göransson

KL 16 MAMMA

KL 18 BRÖDERNA MOZART

SÖNDAG DEN 20 JULI MAI ZETTERLING

Mai Zetterling, född 24 maj 1925 i Västerås, död 17 mars 1994 i London, var en svensk skådespelare, författare, manusförfattare och filmregissör. Hennes verk visas och återupptäcks ideligen och under 2025 kommer hon att uppmärksammas internationellt i flera större sammanhang. 

Som filmskådespelare fick hon sitt stora genombrott i Alf Sjöbergs film Hets (1944). Framgången fortsatte då Gustaf Edgren gav henne huvudrollen i bygdedramat Driver dag faller regn (1946), som blev en av efterkrigstidens allra största svenska publikframgångar. Samma år var Mai Zetterling även med i klassdramat Iris och löjtnantshjärta som hon fick pris för bästa kvinnliga skådespelare vid filmfestivalen i Venedig. 

Hon debuterade som långfilmsregissör med Älskande pa 1963, en film baserad på Agnes von Krusenstjernas romaner, som med sin sexuella frispråkighet väckte upprörda känslor på filmfestivalen i Cannes men hyllades världen över. Även hennes efterföljande långfilm Nattlek (1966) väckte starka reaktioner och cencurerades i flera länder. Flickorna (1968) blev en kultfilm inom den internationella feministiska rörelsen och den hyllades av ikoner som Susan Sontag och Simone de Beauvoir. I sin sista långfilm Amorosa återkom Mai Zetterling till Agnes von Krusenstjerna i en film om hennes liv. 

Zetterlings filmer har således ofta tolkats som feministiska och hon spelat en central roll inom den globala feministiska filmkulturen. Hon deltog också aktivt i initiativ som Film Women International och Svenska Kvinnors Filmförbund. Däremot ville hon själv betona att hon inte identifierade sina verk som ”kvinnofilm” på det vis som en omvärld gärna beskrev dem. Som hon själv förklarar det i intervjufilmen Möte med Mai(Jannike Åhlund,Solveig Nordlund, 1996) ”Jag vill göra mänskliga filmer”.

Utöver de kända långa spelfilmerna gjorde hon även ett flertal kortfilmer, tv-produktioner, dokumentärfilm och barnfilm i Storbritannien, Danmark, Frankrike, Kanada och Sverige. Även där syns ofta en kritisk blick på samhället, vilket inte sällan framställs med humor.

KL 14 ÄLSKANDE PAR

KL 18:30 AMOROSA

TORSDAG DEN 24 JULI KL 16:00

SÖNDAG DEN 27 JULI KL 16:OO

DET STORA BLÅ

TORSDAG DEN 24 JULI KL 19:00

SÖNDAG DEN 27 JULI KL 19:00

I’M STILL HERE

SÖNDAG DEN 27 JULI KL 14:00

FLOW

LÖRDAG DEN 20 SEPTEMBER KL 16

SASKIAKVARTET

SASKIA ÄR ETT STOCKHOLMSBASERAT BAND MED FOKUS PÅ SVENSK MUSIK OCH VIS-TRADITION.

Saskia består av fyra tjugoåriga killar från Stockholm. 

Sång – Malte Qviström Öhrvall 

Gitarr – Oscar Dahlkvist Frid

Bas – Julian Wiklund Pöntinen

Trummor – Sam Öhd

Sång – Malte Qviström Öhrvall,  Gitarr – Oscar Dahlkvist Frid, Bas – Julian Wiklund Pöntinen, Trummor – Sam Öhd

Vi träffades på Södra Latins Gymnasium och vintern 2021 började vi som en trio. Malte hade ett stort intresse för Cornelis Vreeswijk ville vi starta en tribute och framföra Cornelis visor på vårt egna sätt. 

Vi blev så småningom fyra och med tiden blev det naturligt att utöka repertoaren med ett bredare fokus på hela vistraditionen – en tradition fylld med låtar i skymundan som är värda att sätta på kartan igen. Vårat fokus blev att ge dessa låtar nytt liv genom nya arrangemang. Vi alla har grunden i jazz och våra tolkningar drar lätt i den riktningen.

I augusti 2024 spelande vi in våran första EP i Studio Rymden med den eminente Daniel Bengtson Låtarna vi spelade in är ett ihopplock av guldklimpar den svenska viskatalogen. Musiken är skriven av oss, melodierna och texterna förblir detsamma. Vi blev kontaktade av skivbolaget “Ella Ruth Institutet” som ville släppa skivan med oss. “Inspiration att öppna ögonen” blir våran debut EP och kommer ut i april 2025.